PORADNA PRAHA

CENTRUM PSYCHOLOGIE A TERAPIE

Perlová 3, Praha 1 604 314 350

Zpět na výpis blogů

Jak si vybrat psychoterapeuta?

Když už se rozhodnete říci si o pomoc, což nemusí být vždy jednoduché, začnete se zajímat o to, koho si pro sebe najít. Neexistuje jedna rada, jak si vybrat toho správného psychoterapeuta, ale pokud se budete držet následujících doporučení, zvýšíte tím šanci na úspěch.

1) zjistěte si vzdělání. Psychoterapeut musí mít ukončení vysokoškolsjké vzdělání v humanitním oboru (psychologie, speciální pedagogika, sociální práce, teologie, atd.) a komplexní psychoterapeutický výcvik a praxi.

2) ověřte si komunikaci. Nabízí jasné podmínky? - termín, prostor, trvání konzultace a cenu za ni. Třeba Vám bude příjemný jeho hlas v telefonu, styl písemného projevu v mailu, atd.

3) možná Vám je milejší spolupracovat s někým Vašeho věku nebo naopak s někým mladším či starším. Každá varianta má své zisky a rizika. Stejně jako spolupráce s mužem či ženou. Pokud máte např. potíže v partnerském vztahu, jste žena a myslíte si, že jedině žena Vás může pochopit, vězte, že i spolupráce s mužem může být velmi zajímavá. Může Vám poskytnout to, co žena ne - mužský pohled, který Vám může být velice užitečný.

4) možná jste dostali reference od známého. To může být velmi dobrá vizitka a vše může probíhat na jedničku. Nicméně každému vyhovuje někdo jiný a jiný styl práce. Počítejte s tím, že si třeba budete chtít nechat věci ohledně spolupráce s psychoterapeutem pro sebe, a nebude jednoduché říct "ne" na otázky kamaráda, který se ptá "Tak co, jaké to s ním je?"

5) dejte šanci setkání. Když jste zvážili výše uvedené body, domluvte si setkání a dejte na svůj pocit z něj. Ptejte se, buďte zvědaví. Možná budete cítit i nepříjemné pocity, jako je tréma, nejistota, možná naštvání, že úleva nepřichází hned. To vše k psychoterapii patří, je to přirozené. Nejlépe je o tom hned mluvit. Ale ne vždy to jde. I to je v pořádku. Možná budete cítit naopak radost, že úleva přichází a vše není tak černobílé, jak bylo předtím.

6) na každý pád by měl psychoterapeut dodržovat etiku práce (např. viz Etický kodex České asociace pro psychoterapii), měl by dodržet to, co jste si domluvili. Pokud se Vám něco nelíbí, mluvte o tom. Zkušený psychoterapeut se neurazí, naopak, bude to brát jako výzvu a Vaši dobrou schopnost říct si o to, co potřebujete, bude to dobrý podnět pro domlouvání spolupráce, říká Mgr. Emilie Šípová. Máte otázky? Napište