PORADNA PRAHA

CENTRUM PSYCHOLOGIE A TERAPIE

Perlová 3, Praha 1 604 314 350

Zpět na výpis blogů

Jacobsonova progresivní svalová relaxace

V současné době žije velká část lidí pod stálým tlakem moderního životního stylu, vystavena rychlému životnímu tempu a stresu. A právě tento způsob v života nám může způsobovat celou řadu tělesných, ale i duševních potíží.
V roce 1929 Edmund Jacobson rozvinul jako terapeutický nástroj systém nazvaný Progresivní relaxace. Prokázal, že existuje souvislost mezi nadměrným svalovým napětím a různými poruchami těla a psychiky. Zjistil také, že snížení svalového napětí vede ke snížení aktivity nervového systému. Zjednodušeně tedy můžeme říci, že když jsou svaly napjaté, mozek je přetížený a to vede k nadměrné zátěži vnitřních orgánu (např. srdce, žaludek, střeva).
Pravidelné cvičení Jacobsonovy progresivní relaxace nám může pomoci ke svalovému uvolnění, ale hlavně k emočnímu zklidnění a ke zlepšení funkcí vnitřních orgánů. Pozorujeme také nárůst energie. Relaxace se velmi dobře hodí pro prevenci i léčbu psychosomatických poruch.
Jak cvičení probíhá? Cvičí se v sedě na pohodlné židli. Cvičení je spíše aktivizující, nedoporučuje se cvičit před spaním. Doba cvičení je přibližně 15-20 minut. V průběhu nácviku relaxace postupně (podle instrukcí terapeuta) zatínáme a uvolňujeme jednotlivé svalové skupiny. Soustředíme se přitom na pocity napětí a námahy (při zatínání svalů) a na pocity relaxace, úlevy a tepla při uvolnění svalstva). Pravidelné cvičení Jacobsonovy progresivní relaxace nám může pomoci nejen ke svalovému uvolnění, ale hlavně k emočnímu zklidnění a ke zlepšení funkcí vnitřních orgánů. Pozorujeme také nárůst energie.
Pokud se rozhodnete, že chcete Jacobsonovu metodu relaxace vyzkoušet, ráda Vám při jejím nácviku pomohu. Mgr. Hana Váchová, která se v Poradně Praha progresivní svalové relaxaci věnuje. 
(Zdroje: Víchová, V. Autogenní trénink a autogenní terapie. Praha: Portál, 2016, s. 131 – 133. Kratochvíl, Z. Základy psychoterapie. Praha: Portál 2006, s. 175-176.